Včely  začínajú jed produkovať hneď po vyliahnutí. Množstvo produkovaného jedu závisí od ročného obdobia. Po dosiahnutí 15 - 20 dňa života, hromadia včely jed v jedovom vačku, v maximálnom množstve od 0,3 mg do 0,4 mg. Jed slúži včelám prodovšetkým na obranu. Včelí jed obsahuje 0,26 % vápnika, 0,49 % magnézia, 0,42 % fosfóru, 4,6 % čistého uhlíka, 13,3 % dusíka, 1,56 % síry, 57 % sušiny sú bielkoviny.

Pri vpichnutí žihadla včela vypustí približne 0,012 mg jedu. Aby sa predišlo vniknutiu jedu do tela, musí sa vpichnutie žihadla čím skôr vytiahnuť podobratím ho nechtami. Ak ho odstránime dvoma prstami, vytlačíme totiž jed do tela, čím zväčšíme pôsobenie uštípnutia. Ak niekoho poštípu viaceré včely, najrýchlejšie odstránime žihadlá tak, že ich oholíme strojčekom so žiletkou.

Aby sme zmenšili bolesť, doporučuje ľudová medicína poštípané miesto natierať octom, plátkom cibule, alebo rebarborou. Na opuchy spôsobené uštípnutím výborne pôsobí obklad z octanu hlinitého.