Včelí peľ sú peľové zrná vyšších rastlín, zbierané, spracované a uložené včelami do buniek plástov, určených k výžive včelstva.

Kvitnúce rastliny tvoria k svojej reprodukcii v peľniciach kvetu samčie pohlavné bunky, teda peľové zrná (granum pollinis) vo veľkých množstvách; súbor peľových zŕn je peľ. Na jednej peľnici môže byť až 100 000 peľových zŕn a jedna rastlina vyprodukuje až 5 miliónov peľových zŕn. Počas opelenia (pollinatio) sa peľové zrná dostávajú na bliznu kvetu, buď anorganickou cestou (opelenie vetrom, vodou), alebo organickou (prostredníctvom hmyzu, stavovcov). Pred poškodením sú chránené odolným obalom. Priemerná veľkosť peľového zrna je 0,05 mm pri priemernej váhe 250 ng, najmenšie peľové zrno má nezábudka (Myosotis) o veľkosti 0,006 mm, najväčšie nocovka (Mirabilis) s rozmerom 0,25 mm. Menšie peľové zrná do 0,1 mm môže prenášať vietor (anemogamia), tie sú i v ovzduší rizikové pre alergikov. Opelenie väčšími peľovými zrnami potom zabezpečujú živočíchy, najmä včely. Peľové zrná sa ďalej líšia tvarom, ktorý je zväčša elipsovitý, ale môže byť trojuholníkový, hviezdicový a i., povrchom, ktorý je u anemogamných rastlín hladký, nelepkavý, u entomogamných drsný, lepkavý, farbou, ktorá je zväčša žltá, ale i biela, zelená, tmavá a i. Výskumom peľu sa zaoberá palynológia.

Včela po prílete na kvet striasa peľ z peľnice prudkými pohybmi, z chĺpkov ho posúva do peľového košíčka na zadných nohách, pričom ho formuje výlučkami žliaz a nektárom do tzv. peľových obnôžok; keď sú košíčky plné, odlieta. Včela medonosná dokáže uniesť cca 40 mg peľu. Po prílete do úľa odovzdávajú včely - lietavky obnôžky včelám - mladuškám, alebo je tento obnôžkový peľ zbieraný včelárom prostredníctvom tzv. peľochytov, ktoré umiestnil do letáča úľa. Potom je peľ sušený a uskladnený, keď však obnôžky príjmu včely - mladušky, vrstvia ich následne do buniek plástov v úli a po ich naplnení zalejú vrstvičkou medu. V bunkách potom prebieha fermentácia, ktorou je obnôžkový peľ konzervovaný a pripravený na výživu včelstva. Tento peľ sa nazýva aj úľový peľ, fermentovaný peľ, perga, alebo včelí chlieb. Oba druhy peľu majú zmenené zloženie i vlastnosti oproti natívnemu peľu a spoločne sa nazývajú včelí peľ.

Sušený obnôžkový peľ nielen vyzerá, ale aj chutí ako cukrárenský posyp, má príjemnú bylinnú vôňu a sladkastú chuť.

 

Zloženie

 

Význam

Včelí peľ uplatňujeme najmä v praktickom včelárstve na podnecovaciu znášku včelstva, ako výživový prostriedok, v apiterapii, na kozmetické účely.

  • Liečebné využitie: Včelí peľ má presne stanovené dávkovanie. Využíva sa na zlepšenie chuti do jedla, na rekonvalescenciu po diétach a rapídnom úbytku hmotnosti (aj mentálna anorexia). Spomaľuje proces starnutia, používa sa na zvýšenie imunity, má antibiotické účinky, pomáha pri chorobách pečene, čriev, pri problémoch prostaty, klimakterických ťažkostiach, chudokrvnosti, pri ochoreniach štítnej žľaze, pozitívne vplýva na psychiku, duševnú kondíciu, podporuje pamäť a nervovú činnosť.
 
POZOR !!! - niektorí ľudia sú alergický na peľ......